Zelfhulpprogramma's

Je kunt gratis gebruik maken van de zelfhulpprogramma's van GGZ Friesland. Hiervoor hoef je alleen een account aan te maken bij ons zelfhulpplatform via de aanmeldpagina (dit kan ook anoniem). Op dit platform staan zelfhulpprogramma’s voor jongeren en volwassenen, die je helemaal zelfstandig en op je eigen tempo kunt volgen. De volgende programma’s zijn geschikt voor jongeren en dus voor jou: 

Oefenen met ontspannen 

Gestrest of gespannen? Ga op je eigen tempo aan de slag om weer te ontspannen! Deze training geeft je handvatten om meer bewust te worden van spanning en tips over hoe je spanning los kunt laten. Je kunt er via je mobiel of via een laptop/computer mee aan de slag. 

Pak je somberheid aan 

Heb je last van somberheid? En wil je er iets aan doen? In de zelfhulptraining ‘Pak je somberheid aan’ krijg je informatie over somberheid. Je kunt onderzoeken hoe jouw somberheid in elkaar zit en je krijgt tips om je minder somber te voelen. Deze training is alleen te volgen via een laptop of computer. 

Zelfbeeld 

Voel je je vaak onzeker? Of heb je negatieve gedachten over jezelf? Ga op je eigen tempo aan de slag met het verbeteren van je zelfbeeld! Het zelfbeeld is hoe je naar jezelf kijkt en over jezelf denkt. Met deze zelfhulptraining zet je de eerste stappen naar een meer positief zelfbeeld. Je kunt ermee aan de slag via je mobiel of via een laptop/computer. 

Beter slapen 

Kom je moeilijk in slaap? Lukt het je niet de hele nacht door te slapen? Word je 's ochtends niet uitgerust wakker? Ga op je eigen tempo aan de slag voor een betere nachtrust! In deze zelfhulptraining kun je in een aantal stappen de basis leren voor betere slaapgewoonten. Te volgen via je mobiel of computer/laptop. 

Dankbaarheid 

Zie jij vooral de dingen die misgaan in je leven? En zou je wel eens wat meer willen focussen op de positieve kanten? In dit programma oefen je met het herkennen van de dankbaarheidsmomenten in je leven en deze te vermeerderen. Je kunt er mee aan de slag via je mobiel of laptop/computer. 

Probleem in kaart, route naar herstel 

Ga je binnenkort met je klachten of problemen aan de slag? Voor veel jongeren is dat best een spannend of onzeker moment. Want wat is er nou precies aan de hand? En wat gaat jou helpen om hieraan te werken? Om deze vragen te beantwoorden helpt het om je situatie stap voor stap in kaart te brengen. Zo krijg je beter zicht op wat er aan de hand is en wat je kunt doen om vooruit te komen. Te volgen via je mobiel of laptop/computer. 

Jeugd: Wat betekent het coronavirus voor jou? 

Heeft het coronavirus ook veel impact op jou? Deze module geeft je steun en praktische tips om door deze tijd heen te komen. Volg de zelfhulptraining via je mobiel of een laptop/computer. 

Eenzaamheid tijdens de Corona-crisis 

Je eenzaam voelen is een erg onprettig gevoel. Het kan zijn dat je je tijdens deze Corona-crisis eenzamer voelt dan ooit. Dit programma kan helpen om dat gevoel van eenzaamheid te verminderen. Je kunt er mee aan de slag via je mobiel of een laptop/computer. 

Emoties 

Met het dagboek 'Emotie' houd je bij hoe je gevoel op een bepaald moment was. Je kunt je gevoel ook uitleggen met behulp van tekst of een foto. Je kunt je gevoel per dag volgen in een grafiek. Zo krijg je meer inzicht in je gevoel. Dit dagboek is in te vullen via je mobiel of een laptop/computer. 

Inspiratiemomenten 

In dit dagboek kun je met behulp van tekst en foto’s inspiratiemomenten verzamelen. Dat mag van alles zijn: momenten die jij inspirerend, fijn, mooi, interessant, prettig, stoer, rustig, grappig of leuk vindt. Zo klein als het maar kan. Dit bijhouden kan je op moeilijke momenten wat moed geven. Je kunt dit dagboek invullen via je mobiel of een laptop/computer. 

Moment 

Met het dagboek 'Moment' kun je momenten vastleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld leuke, zware, grappige, verdrietige, stoere, onverwachte of gezellige momenten zijn. Door deze momenten te verzamelen heb je een plek voor jezelf om terug te zien wat je allemaal hebt meegemaakt. Dit dagboek is in te vullen via je mobiel of een laptop/computer. 

Mindfulness 

Met mindfulness vergroot je je aandacht voor het hier-en-nu. Je doet een stapje terug en merkt op wat er om je heen en binnen jezelf gebeurt. Zo word je je meer bewust van je ervaringen, zoals je gedachten en de gevoelens in je lichaam. Door hier zonder oordeel naar te kijken, wordt het makkelijker om je ervaringen te laten zijn zoals ze zijn. Je kunt dit programma op je eigen tempo volgen via je mobiel of een laptop/computer. 

Direct hulp nodig?