Hoe helpt Kinnik mij?

Om erachter te komen hoe we jou het beste kunnen helpen is het eerste belangrijk dat je bij Kinnik wordt aangemeld. Hier kun je lezen wie jou kan aanmelden. Zodra je bent aangemeld krijgen jij en je ouder(s)/verzorger(s) een uitnodiging voor een intakegesprek en vul je alvast wat vragenlijsten in.

Intake

Eerst kijken we zo snel mogelijk, soms in één dag, hoe we jou het beste kunnen helpen. Dat doen we tijdens het intakegesprek. Je komt dan, als het kan samen met je ouders of verzorgers, bij ons langs en spreekt met twee behandelaren. Als je zestien jaar of ouder bent, mag je kiezen of je alleen of met je ouders wilt komen. Wij zouden het wel heel fijn vinden als jij je ouder(s)/verzorger(s) meeneemt, want zij kennen jou waarschijnlijk heel goed. Je beantwoordt vragen over jezelf, maar ook over thuis, school, werk en wat verder belangrijk is in jouw leven. Daarna bespreken we met jou en eventueel je ouder(s)/verzorger(s) hoe we jou kunnen helpen.

Diagnostiek

Soms is het nodig dat we eerst verder gaan onderzoeken wat het probleem is en hoe het komt dat jij deze problemen ervaart. Door middel van gesprekken, vragenlijsten en eventueel testjes gaan we kijken hoe we jou het beste kunnen helpen. Dit noemen we diagnostiek.

Behandeling

Bij Kinnik kun je verschillende soorten behandeling krijgen. Samen met de behandelaren kijk je welke behandeling jou het beste zou kunnen helpen. De meeste jongeren krijgen hulp op de polikliniek van Kinnik. Zij volgen als het kan therapie in een groep. In deze groep zitten jongeren die te maken hebben met (ongeveer) hetzelfde probleem. Ook kan het zijn dat je individueel of met je ouder(s)/verzorger(s) gesprekken hebt met een van onze behandelaren. Samen ga je op onderzoek uit hoe jij je problemen kunt oplossen. Misschien past het wel beter bij jou om meer dingen te doen bijvoorbeeld creatief bezig zijn of bewegen. Je leert omgaan met jou psychische klachten en moeilijke situaties.

Kinnik biedt naast de behandeling op de polikliniek ook andere vormen van hulp. Soms is de behandeling op de polikliniek niet voldoende en is het beter om bij Kinnik langs te komen voor deeltijdbehandeling. Wanneer het een crisissituatie is kan het zijn dat je geholpen gaat worden bij de kliniek van Kinnik. Als je op meerdere gebieden vast loopt en het lukt niet goed om het huis uit te gaan, kun je geholpen worden door FACT Jeugd Fryslân.

Van tevoren spreken we af hoe vaak je ongeveer langs gaat komen. Ook checken we tijdens de behandeling regelmatig of het jou gaat helpen je doelen te behalen. Aan het eind van de behandeling heb je een evaluatiegesprek met je ouder(s)/verzorger(s) en jouw behandelaren.


Medicijnen

We proberen vooral te helpen door te praten en te doen. Soms kan dat onvoldoende blijken en onderzoeken we met elkaar of medicijnen hierbij (tijdelijk) kunnen ondersteunen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je je rustiger, minder verdrietig of angstig voelt, waardoor het beter lukt om aan de klachten te werken.

Zit jij op het Friesland College in Leeuwarden en lukt het jou vanwege jou Autisme niet zo goed om alles te doen, dan kun je met je mentor overleggen of ze jou kunnen aanmelden voor het KAIRO project. Lees hier hoe we jou op school kunnen helpen.

 

Direct hulp nodig?